Поддршка на компании

Icon
Закон за финансиска поддршка на инвестиции

Со овој закон се уредуваат видовите на финансиска поддршка на инвестициите, висината на финансиската поддршка, условите, начинот и постапката за доделување на финансиска поддршка на деловните субјекти кои ќе инвестираат во Република Македонија. Овде се претставени мерките од првиот и вториот столб од Планот за економски раст. Повеќе детали  може да се видат во правилниците и апликацијата калкулатор.

  Icon
  Мерка за финансиска поддршка за нови вработувања

  Оваа мерка е наменета за Финансиската поддршка за нови вработувања се доделува за нови вработувања на
  државјани на Република Македонија со полно работно време, Деловен субјект кој ќе исплаќа континуирано
  месечна нето плата која е најмалку за 50% повисока од минималнатата нето плата предвидена со Законот за минимална плата во Република Македонија има право на финансиска поддршка во износ од 20% од
  исплатената месечна нето плата за секое ново вработување во текот на претходната година.
  Максималниот годишен износ на финансиската подршка
  кој може да се додели за едно ново вработување изнесува 4.400,00 евра. Максималниот
  годишен износ на финансиската поддршка се утврдува во зависност од денот на
  склучување на договорот за вработување.
  Финансиската подршка не може да се доделува за временски период подолг од пет години сметано од денот на склучување на договорот за вработување

  Правилник за аплицирање: https://konkurentnost.mk/index.php/2018/05/31/pravilnici/

  Правилник за испалата: https://konkurentnost.mk/index.php/2018/05/31/pravilnici/

  Кaлкулатор: http://calculator.konkurentnost.mk/

   Новости

   ФИТР објави нови јавни повици
   ФИТР објави нови јавни повици
   Можност за финасирање проекти за енергетска ефикасност преку кредитна линија на ЕБОР преку Охридска, Комерцијална и Шпаркасе банка
   Можност за финасирање проекти за енергетска ефикасност преку кредитна линија на ЕБОР преку Охридска, Комерцијална и Шпаркасе банка
   Најнови вести за бизнис опкружување
   Најнови вести за бизнис опкружување
   Нова можност за пристап до финансии за малите и средни претпријатија преку ЕБОР
   Нова можност за пристап до финансии за малите и средни претпријатија преку ЕБОР
   Објавена КИП програма
   Објавена КИП програма
   Објавен повикот за IPA cross border
   Објавен повикот за IPA cross border
   Промоција на две нови брошури за иновации и финансирање
   Промоција на две нови брошури за иновации и финансирање
   previous arrow
   next arrow

   Events in ноември 2023

   понеделник вторник среда четврток петок сабота недела
   октомври 30, 2023 октомври 31, 2023 ноември 1, 2023 ноември 2, 2023 ноември 3, 2023 ноември 4, 2023 ноември 5, 2023
   ноември 6, 2023 ноември 7, 2023 ноември 8, 2023 ноември 9, 2023 ноември 10, 2023 ноември 11, 2023 ноември 12, 2023
   ноември 13, 2023 ноември 14, 2023 ноември 15, 2023 ноември 16, 2023 ноември 17, 2023 ноември 18, 2023 ноември 19, 2023
   ноември 20, 2023 ноември 21, 2023 ноември 22, 2023 ноември 23, 2023 ноември 24, 2023 ноември 25, 2023 ноември 26, 2023
   ноември 27, 2023 ноември 28, 2023 ноември 29, 2023 ноември 30, 2023 декември 1, 2023 декември 2, 2023 декември 3, 2023

   Конкурентност.мк

   Поддржано од

   Битни Страници

   • Поддршка
   • Услуги
   • Контактирајте не

   Контактирајте не

   industry@economy.gov.mk

   Јуриј Гагарин 15
   1000 Скопје Р. Македонија