[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 13
  • File Size 24.56 KB
  • File Count 1
  • Create Date мај 31, 2018
  • Last Updated мај 31, 2018

Мерка за финансиска поддршка за нови вработувања

Оваа мерка е наменета за Финансиската поддршка за нови вработувања се доделува за нови вработувања на
државјани на Република Македонија со полно работно време, Деловен субјект кој ќе исплаќа континуирано
месечна нето плата која е најмалку за 50% повисока од минималнатата нето плата предвидена со Законот за минимална плата во Република Македонија има право на финансиска поддршка во износ од 20% од
исплатената месечна нето плата за секое ново вработување во текот на претходната година.
Максималниот годишен износ на финансиската подршка
кој може да се додели за едно ново вработување изнесува 4.400,00 евра. Максималниот
годишен износ на финансиската поддршка се утврдува во зависност од денот на
склучување на договорот за вработување.
Финансиската подршка не може да се доделува за временски период подолг од пет години сметано од денот на склучување на договорот за вработување

Правилник за аплицирање: https://konkurentnost.mk/index.php/2018/05/31/pravilnici/

Правилник за испалата: https://konkurentnost.mk/index.php/2018/05/31/pravilnici/

Кaлкулатор: http://calculator.konkurentnost.mk/

Конкурентност.мк

Поддржано од

Битни Страници

  • Поддршка
  • Услуги
  • Контактирајте не

Контактирајте не

industry@economy.gov.mk

Јуриј Гагарин 15
1000 Скопје Р. Македонија