6 Конкурентност.МК
 
 
КАКО ДА ГО КОРИСТИТЕ ВЕБ ПОРТАЛОТ КОНКУРЕНТНОСТ.МК
 
Институции / Програми / Проекти
Области на поддршка
ЕУ фондови и донаторска поддршка
Јавни повици
 
НОВОСТИ И СООПШТЕНИЈА
 
ЈАВЕН ПОВИК за организирање на специјализирани длабински технолошки обуки / 14-11-2017

 

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
МИНИСТЕРСТВО ЗА ЕКОНОМИЈА
  ...
СООПШТЕНИЕ за продолжување на рокот на Јавниот повик за поддршка на патенти / 03-08-2016

СООПШТЕНИЕ
Министерството за економија ги известува заинтересираните физички лица дека рокот за аплицирае на објавениот Јавен повик за поддршка на патенти објавен на 09.02.2016 се продолжува до
...
ЈАВЕН ПОВИК за организирање на специјализирани длабински технолошки обуки / 22-06-2016

  
 
 
РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
...
Иницијатива за пронаоѓање добавувачи од државите од Западен Балкан за германски производни компании / 15-04-2016Германската стопанска комора во Македонија, заедно со останатите регионални комори во соседните земји, германското Здружение за управување со материјали, увоз и логистика (BME е.V.) и
...
Објавен Јавен повик за поддршка на брзорастечки фирми Газели преку грант до 615.000,00 денари по работодавач / 12-02-2016

Агенцијата за вработување на Република Македонија, врз основа на Оперативниот план за програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2016 година, објави ЈАВЕН ОГЛАС до работодавачи ...
Нови можности за финансирање на иновативни компании преку Европскиот инвестициски фонд (ЕИФ) и групацијата „ПроКредит“ / 09-02-2016

повеќе

Објавени јавните повици по Програмата за конкурентност, иновации и претприемништво за 2016 година, за поддршка на деловни субјекти и поддршка на патенти. / 09-02-2016

Министерството за економија ги објави јавните повици по Програмата за конкурентност, иновации и претприемништво  за 2016 година, за  Мерката за поддршка за зголемување на конкурентноста - На ...
Објавен јавен повик за избор на советници за претприемништво преку Агенцијата за поддршка на претприемништвото на Република Македонија / 21-01-2016

Агенцијата за поддршка на претприемништвото на Република Македонија во месец јануари 2016 распиша продолжување на јавен повик за избор на советници за претприемништво во Програмата на ваучерско сов ...
СООПШТЕНИЕ за продолжување на Јавен повик за избор на најдобри бизнис планови и за започнување на бизнис / 15-10-2015

 

& ...

Објавен Јавен повик за три инструменти на Фондот за иновации и технолошки развој за кофинасирани грантови од 30-200.000 ЕУР / 22-09-2015

Фондот за иновации и технолошки развој на 22.09.2015  објави  Јавен повик бр. 2 за поднесување предлог-проекти за финансирање за: повеќе
Министерството за економија го продолжи рокот на јавниот повик за поддршка на патенти до 31.08.2015 / 30-07-2015

Министерството за економија ги известува заинтересираните иноватори за надоместување на дел од трошоците за поддршка на патенти, дека рокот за аплицирање по објавениот Јавен повик за поддршка на патен ...
Продолжен рокот на јавните повици за субвенционирање на претпријатија во сопственост и управувани од жени и за субвенционирање на занаетчии до 31.08.2015 година / 22-07-2015

 С О О П Ш Т Е Н И Е

повеќе

Доделени првите средства преку Фондот за иновации и технолошки развој / 23-06-2015

Фондот за иновации и технолошки развој ги потпиша првите договори со претставници на 16 мали и средни компании чии проекти беа избрани на првиот Конкурс  за кофинансирани грантови  на с ...
Објавен Јавен повик за избор на најдобар бизнис план / 22-06-2015

Министерството за економија објави јавен повик за избор на најдобри бизнис планови под мотото „Биди перспективен започни свој ...

ЈАВЕН ПОВИК за субвенционирање на претпријатија за воведување и сертифицирање на ХАЛАЛ систем / 17-06-2015

С О О П Ш Т Е Н И Е
 
 
Министерството за економија ги известува заинтересираните претпријатија дека рокот за аплицицирање по објавени ...
Отворени повици во рамки на Програмата на ЕУ “Конкурентност на мали и средни претпријатија (КОСМЕ) 2014 - 2020“ / 22-05-2015

Отворени  повици повеќе

ЕБОР организира обука наменета за консултанти, на тема - Започнување на консултантски бизнис / 15-05-2015

 Сакате да започнете консултантски бизнис?

 
Објавен Јавен повик за “Пројавување интерес за користење стручна помош од странски експерти” / 07-03-2015

повеќе
Објавен Јавен повик за субвенционирање на советодавни услуги во рамки на програмската активност „Ваучерски систем на советување„ / 01-03-2015

Агенцијата за поддршка на претприемништвото на Република Македонија објави Јавен повик за субвенционирање на советодавни услуги во рамки на програмската активност „Ваучерски систем на советување ...
Прв промотивен настан на Фондот за иновации и технолошки развој на тема: „Можности за финансирање на иновативни проекти на старт-ап и спин-оф компании„ / 26-02-2015

Во понеделник, на втори март 2015 година, од 10 часот во Салон 19,19 во Скопје, ќе се одржи првиот промотивен настан ...
Фондот за иновации и технолошки развој објави јавен повик за поднесување предлог-проекти под инструментот за поддршка - кофинансирани грантови за „старт-ап“ и „спин-оф“ трговски друштва и иновации / 18-02-2015

Фондот за иновации и технолошки развој на 18.02.2015 година објави Јавен повик за поднесување предлог-проекти под инструментот за поддршка - кофинансирани грантови за „старт-ап“ и &bd ...
Објавен јавен повик за избор на 40 најдобри бизнис идеи / 09-02-2015

Министерството за економија го објави јавниот повик за избор на 40 најдобри бизнис идеи кои ќе се здобијат со право за учество на обука за изработка на бизнис план. Право на учество имаат студенти и м ...
Прогласени најуспешните 100 во Севрозападна Македонија / 18-12-2014

 Денеска во хотел „Буши ресорт “(Стара скопска чаршија) се одржа свечената промоција на каталогот „Топ 100“, во кој е направен избор на најдобри компании од Северозападн ...
Промовирана Стратегија за претприемачко учење 2014-2020 / 15-12-2014

 Заменик министерот за образование и наука, Спиро Ристовски, денеска присуствуваше на промоцијата на Стратегијата за претприемачко учење 2014-2020, која предвидува конкретни активности со кои с ...
Министерство за економија во октомври ќе организира специјализирани длабински обуки за компаниите од автомобилскиот и металопреработувачкиот сектор / 18-09-2014

Министерството за економија согласно Програмата за КИП за 2014, ќе организира тридневни длабински обуки за компаните од автомобилскиот и металопрерабпотувачкиот сектор, кои ќе ги кофинансира со 60%. Ц ...
Повик за пријавување за специјализирани обуки за консултанти преку ЕБРД / 04-09-2014

 Европската банка за обнова и развој преку Проектот за поддршка на мали бизниси, организира нови обуки за консултанти од Македонија на тема: Проектен менаџмент за консултанти (06-09 октомври 2014 ...
И З В Е С Т У В А Њ Е / 07-08-2014

 
 
 
И З В Е С Т У В А Њ Е
 
Почитувани,
...
И З В Е С Т У В А Њ Е / 07-08-2014

  
 
И З В Е С Т У В А Њ Е
 
Почитувани,
 
Ве известуваме дека Јавниот повик за субвенц ...
И З В Е С Т У В А Њ Е / 07-08-2014

 

 

повеќе

И З В Е С Т У В А Њ Е / 07-08-2014

  
 
И З В Е С Т У В А Њ Е
 
Почитувани,
 
Ве известуваме дека Јавниот повик за субвенц ...
И З В Е С Т У В А Њ Е / 07-08-2014

  
 
И З В Е С Т У В А Њ Е
 
Почитувани,
 
Ве известуваме дека Јавниот повик за субвенц ...
Известување за исцрпени средства по Јавен повик за субвенционирање на приватни претпријатија за сертификација на систем за квалитет според ISO стандарди. / 31-07-2014

 И З В Е С Т У В А Њ Е

...

ЈАВЕН ПОВИК За кофинансирање на проекти за нефинансиска поддршка на МСП и промоција на претприемништвото и занаетчиството во Република Македонија / 16-07-2014

  
 
 

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
МИНИСТ ...
ЈАВЕН ПОВИК За избор на најдобри бизнис планови и за започнување на бизнис / 04-07-2014

                                                  Република Македонија ...
Македонија пристапи кон Рамковната Програма за истражување и иновации на ЕУ - Хоризонт 2020 / 02-07-2014

На 01.07.2014 во Брисел е потпишан Меѓународен договор помеѓу Република Македонија и Европската унија за учество во Рамковната програма за истражување и иновации - “Хоризонт 2020“, што пре ...
Нов Повик преку Програмата КОСМЕ / 29-05-2014

Објавен повик преку Програмата КОСМЕ за посреднички организации за Еразмус  програма за млади претприемачи. Рок за аплицирање 17.7.2014 ...
Објавен огласот за грант за самовработување во вредност од 3.000 ЕУР / 15-05-2014

Нови 400 невработени лица регистрирани во Агенцијата за вработ ...
Зголемен буџет за научно–истражувачка дејност оваа година / 15-01-2014

На денешната прес-конференција, министерот Спиро Ристовски ја промовираше Програмата за научно-истражувачка дејност за 2014 година, која на предлог на Министерството за образование и наука, бе ...
Сараќини: Со пакетот владини мерки за развој на туризмот остваруваме константен раст во туристичкиот сектор / 11-01-2014

Министерот за економија Ваљон Сараќини денеска ја посети Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија (АППТРМ) и оствари средба со директорот на Агенцијата Кристијан ...
П О В И К за запишување на студенти во третиот циклус докторски студии ; 02 – 31 Јануари 2014 / 10-01-2014

П О В И К за запишување на студенти во третиот циклус докторски студии ; 02 – 31 Јануари 2014
РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
Универзитет " ...
Ристовски: Лабораториите да го забрзаат процесот на акредитација / 10-01-2014

Денес министерот за образование и наука, Спиро Ристовски ја посети Лабораторијата за тестирање мебел, инсталирана на Факултетот за дизајн и технологии на мебел и ентериер, при Универзитетот &l ...
TAIEX работилница на тема „Како да се подготви успешен предлог проект за Хоризонт 2020“, 12 февруари 2014 година / 08-01-2014

Министерството за образование и наука ја продолжува успешната соработка со научно-истражувачката и бизнис заедница остварена во рамки на европската програма за истражување и развој ФП7 (2007-2013 ...
Проект – „Натпревар за бизнис план„ под мотото „Биди креативен, започни свој бизнис“ / 27-12-2013

  
Информации за Проект – „Натпревар за бизнис план„
под мотото „Биди креативен, започни свој бизнис“< ...
“Проект HALLALL” / 27-12-2013

 
Информации за ХАЛАЛ системот
 
 
 Компании од Р.Македонија кои имп ...
Сараќини: Министерството за економија во 2014 година во целост ќе ги покрива трошоците за воведување на ХАЛАЛ систем / 27-12-2013

Mинистерот за економија Ваљон Сараќини денеска одржа прес конференција на која информираше за мерката финансиска поддршка за воведување на ХАЛАЛ систем. На прес конференцијата присуствуваа и г ...
МБПР кредитира / 12-12-2013

 
МБПР кредитира:
- мали и средни претпријатија, регистрирани во РМ, преку комерцијалните банки т.е. банки учеснички,
- извозни пре ...
Кредити за општините / 10-12-2013

Кредити за финансирање на општините во РМ за реализација на проекти од ИПА компонентата

 
Корисници
Општини од Репу ...
Сараќини: Со реализација на проектите за инвестиции во чиста енергија и индустриски менаџмен ќе се отворат нови работни места и ќе се намали увозот на енергенси / 04-12-2013

Министерот за економија Ваљон Сараќини денеска присуствувааше на промоцијата по повод отпочнување на проектите на УСАИД за инвестиции во чиста енергија и за индустриски менаџмент. На настанот ...
Сараќини: Со примената на енергетската ефикасност ќе се подобри конкурентноста на компаниите на домашните и странските пазари / 29-11-2013

„Енергетска ефикасност и промена на енергетскиот пазарот“ е тема на тридневната работилница што од денеска се одржува во Маврово и е наменета за претставниците на медиумите. На рабо ...
Седница на владиниот Комитет за претприемништво и иновации / 14-11-2013


 
Комитетот за претприемништво и иновации со кој претседава претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, денеска(14 ноември 2013 година) ј ...
МОН ќе додели 40 стипендии за школување на Академија на менаџери / 22-10-2013

Министерството за образование и наука ќе додели 40 стипендии во вредност од по 500 евра за посета на сертифицирани мод ...
Светски признатиот професионалец во модната индустрија Мартин Робертс, ќе одржи предавање во Скопје на 23.10.2013 / 18-10-2013

Британски совет, во соработка со осмото издание на Моден Викенд Скопје организира гостување на светски признатиот Мартин Робер ...

Искористени средствата за субвенционирање за приватни претпријатија воведување ИСО стандарди / 02-10-2013

Министерство за економија ги известува деловните субјекти дека средствата за ...
Министерството за економија организира конференција на тема „Како до поголем извоз“ , која ќе се одржи на 04.10.2013 година во хотелот „Александар Палас“ во Скопје / 30-09-2013

Министерството за економија ја организира Конференцијата со цел да се продолжи дијалогот на Вл ...
Објавен Јавен повик за пројавување интерес за користење стручна помош од странски експерти / 19-09-2013

Владата на Република Македонија ги поканува компаниите од приватниот сектор кои имаат потреба од странски експерт да аплицираат на Повикот за пројавување интерес за користење стручна помош од стр ...
Искористени средствата за мерката Поддршка за зголемување на конкурентноста на македонската индустрија од Програма за конкурентност, иновации и претприемништво за 2013 година, Област Б: Имплементација на индустриска политика / 16-09-2013

Министерството за економија известува дека средствата од Програмата за конкурентност, иновации и претприемништво за 2013 година, Област Б: Имплементација на индустриска политика, Мерка 1: Поддршка за ...
Владините мерки придонесоа за зголемување на конкурентноста на домашната економија / 04-09-2013

Денеска министерот за економија Ваљон Сараќини свечено ги додели решенијата за поддршка на деловните субјекти , кои Министерството за економија секоја година ги доделува на клас ...

Министерството за економија го започнува проектот „Отворено со бизнисот“ / 20-08-2013

Секој прв понеделник во месецот бизнисмените на средба со министерот за економија Ваљон Сараќини
Секој прв понеделник во месецот компаниите ќе имаат можност да оства ...
Се зголемува бројот на компании коишто ги користат ефтините кредити од ЕИБ преку МБПР / 14-08-2013

Министерот за економија Ваљон Сараќини, заедно со главниот извршен директор и оперативниот директор на Македонска банка за поддршка и развој (МБПР) ...

Известување / 12-08-2013

Министерството за економија ја подготвува новата Програма за конкурентност, иновации и претприемништво за 2014 година. Се покануваат претставниците од приватниот сект ...
Извозник - втор квартален електронски информатор / 28-06-2013

Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија ...
КОНКУРС за избор на најдобри е-бизнис планови за отворање на електронската продавница / 19-06-2013

Министерство за информатичко општество и администрација ги повикува сите претприемачи кои имаат намера за отпочнување и разв ...
Соопштение - Јавен повик за избор на бизнис планови и за започнување на бизнис / 18-06-2013

Министерството за економија го објави Јавниот повик за избор на најдобри бизнис планови под мотото „Биди перспективен започни свој бизнис„. Повикот ќе трае до 15.08. 2013, ...
Велес и Струмица меѓу општините од ЈИЕ со Сертификат за поволно деловно опкружување / 13-06-2013

ССК во партнерство ЗЕЛС,се дел од Вториот регионален конгрес за поволно деловно опкружување во Загреб, на кој беа доделени сертификати на осум општини од Југоисточна Европа
<
...
Состанок на Kомитетот за претприемништво и иновации / 13-06-2013

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски и членовите на Комитетот за иновации и претприемништво, во рамките на денешниот состанок на Комитетот, остварија средба со ...
Отворени јавни повици CIP EIP / 12-06-2013

Тековно отворени јавни повици во рамки на CIP  EIP се:

Erasmus for Young Entrepreneurs
Identifier: 63-G-ENT-CIP-13-E-N01C011
P ...
Промовирани извозни маркетинг планови за секторите свежо и преработено овошје и зеленчук / 28-05-2013

Промовирани извозни маркетинг планови за секторите свежо и преработено овошје и зеленчук, подгответни од страна на АСИПИ, УСАИД АгБиз, CBI, консултантската фирма Macedonia Consulting и повеќе дру ...
Општина Неготино објави Водич за инвестирање / 22-05-2013

Општина Неготина подготви Водич за инвестирање претставувајќи ги можностите и слободните локации поволни за инвестирање. Водичот е достапен на следниот линк повеќе
ЕБОР ќе кофинансира македонски компании заедно со Охридска банка / 10-05-2013

ЕБОР обезбедува 5 милиони евра за поддршка на деловните активности на клиенти на Охридска банка. Повеќе повеќе
Објавен јавен повик за бесплатна обука за вработување млади од 18 до 28 години / 26-04-2013

Бесплатната теоретска и практична обука за вработување на млади од 18 до 28 години, која ја организира МЕ  има за цел подобрување на нивните бизнис вештини и полесно вработување. Аплицирање до 10 ...
Промоција на новите веб портали / 04-04-2013

Во Битола  (9 април 2013), Тетово (11 април) и Штип (13 април) ќе се одржат промотивни настани за промоција на новите веб портали наменети за подобро информирање на бизнис заедницата во орга ...
Беспалатна обука на тема "Маркетинг на извоз, софтвер со отворен код и софтверско инженерство" / 21-03-2013

Можност за учество на бесплатна обука во организација на АППРМ и поддршка од УСАИД, со реномирани предавачи на тема: “Маркетинг на извоз, софтвер со отворен код и софтверско инжен ...
Соопштение - бизнис натпревар „Биди перспективен започни свој бизнис„ / 01-03-2013

Министерството за економија го објави Јавниот повик за организирање бизнис натпревар „Биди перспективен започни свој бизнис„. Повикот ќе трае до 15 март 2013, а може да се аплицира пр ...
Нови 10 милиони евра од ЕУ за малите бизниси / 28-02-2013

Европската унија продолжува да ги поддржува македонските мали и средни претпријатија. Проектираните 2,2 милиони евра потрошени преку проектите во изминатите две години, како што беше оценето ...
Нов елекронски информатор за промоција на извозот на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот / 20-02-2013

Во насока на целосно информирање на македонските извозници за извозната промоција, Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, почнувајки од јануари 2013 година отпочна со објавувањ ...
Нови мерки од Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување за 2013 година / 18-02-2013

Министерот за труд и социјална политика, Спиро Ристовски и директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија, Влатко Поповски ги најавија четирите мерки за вработување содржан ...
Поддршка на проекти за развој на иновации и претприемништво - средба со министрите Сарачини и Кралев / 18-02-2013

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска оствари средба со министерот за образование и наука, г. Панче Кралев и министерот за економија, г. Ваљон Сарачини.

...
Владата ќе финансира 50 проценти од инвестициите во руралниот туризам / 16-02-2013

Во насока на поддршка на туризмот, обезбедување на поголем број на туристи, уредување на капацитетите и овозможување на нови работни места и приходи за бизнисите, Владата одлучи да преземе две но ...
Објавени јавни повици од Агенцијата за поддршка на претприемништво / 28-01-2013

Агенцијата за поддршка на претприемништво во Република Македонија објави Јавен повик за пријавување и избор на организации за деловна поддршка на претприемништвото и Јавен повик за пријавување и избор ...
Министерот Сараќини потпиша меморандум за туристичка соработка меѓу Република Македонија и Државата Катар / 28-01-2013

Министерот за економија Ваљон Сараќини, како дел од официјалната делегација предводена од Претседателот на Република Македонија која во наредниве два дена престојува во Катар на покана  на Е ...
Продолжен рокот за конкурсот за избор на 50 најдобри е-бизнис планови за отворање на електронска продавница / 24-01-2013

На барање на бизнис заедницата рокот за поднесување на апликациите за конкурсот за избор на 50 најдобри е-бизнис планови за отворање на електронска продавница, се продолжува до 30 јануари 2013 годи ...
Објавен Конкурс за распределување на средства за финансирање и реализирање на програми, проекти и други активности од областа на животната средина за 2013 година / 15-01-2013

Министерството за животна средина и просторно планирање објави Конкурс за распределување на средства за финансирање и реализирање на програми, проекти и други активности од областа на животната с ...
Владата ќе кофинансира вработувања, опремувања и закуп за продавници на македонски вина / 13-01-2013

Почитувани,

Во насока на поддршка на туризмот, особено гранката на вински туризам, но и заради поддршка на македонските компании кои се занимаваат со производство на вино и з ...
Нови владини мерки за поддршка на земјоделското производство / 12-01-2013

Конкретната поддршка на земјоделието, како и создавање на поволни услови за негов развој преку континуирана поддршка и инвестиции е приоритет на Владата.  

Исклучително ...
Министерот Бејта се сретна со претставници на ГИЗ-РЕД - германската поддршка продолжува за две години / 11-01-2013

 Прва средба во 2013 година, министерот за локална самоуправа, Невзат Бејта, реализираше со претставници на германската организација ГИЗ-РЕД за регионален економски развој во Македонија, Јенс Адл ...
За развој и промоција на туризмот годинава 2,5 пати повеќе средства од лани / 09-01-2013

Почитувани,

Владата водејќи се од својата заложба за континуиран развој, унапредување и афирмација на туризмот во државата, а имајќи ги во предвид предностите и економската к ...
Поддршка на туризмот и хотелиерството преку четири финансиски инструменти / 08-01-2013

Eден од стратешките приоритети на Владата е развојот на туризмот во државата. Намалениот ДДВ за туристички услуги од 18 на 5%, субвенциите за привлекување на странски туристи, законските измени з ...
Повлечена третата транша од ЕИБ 3 - 100 милиони евра / 07-01-2013

Повлечена е третата транша од кредитната линија од ЕИБ III 100 милиони евра во износ од 7,35 милиони ЕУР. Со овие средства ќе се поддржат нови 21 проекти со пресметко ...
Поддршка на туризмот и хотелиерството преку четири финансиски инструменти / 05-01-2013

Почитувани,
Еден од стратешките приоритети на Владата е развојот на туризмот во државата. Намалениот ДДВ за туристички услуги од 18 на 5%, субвенциите за привлекување на странски тури ...
Намалена каматната стапка за извозен факторинг / 31-12-2012

Со цел поддршка на извозно ориентираните компании во услови на финансиска криза, МБПР како антикризна мерка изврши намалување на каматната стапка на повеќе
К О Н К У Р С за избор на 50 најдобри е-бизнис планови за отворање на електронската продавница / 19-12-2012

Министерство за информатичко општество и администрација ги повикува сите претприемачи кои имаат намера за отпочнување и развој на бизнис во областа на електронската трговија, да конкурираат на ов ...
Министерот Сараќини ја додели наградата за најиновативно претпријатие за 2012 година на манифестацијата „Претприемач на годината за 2012“ / 18-12-2012

Mинистерот за економија Ваљон Сараќини ја отвори традиционалната манифестација „Претприемач на годината - 2012“, во категориите на микро и ма ...
Повлечена втората транша од ЕИБ 3 - 100 милиони евра / 18-12-2012

Повлечена е втората транша од кредитната линија од ЕИБ III 100 милиони евра во износ од 2,88 милиони ЕУР. Со овие средства ќе се поддржат нови 7 проекти со пресметков ...
Отворена првата е-продавница за алтернативен туризам / 12-12-2012

„Резервирај ме„ е новата електронска продавница која денес беше промовирана од страна на министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски. Станува збор за прва е-п ...
Министерот за економија Сараќини на доделување на првите СПА награди во Македонија / 10-12-2012

Доделување на Спа награди за Македонија, како дел од балканските Спа награди вчера вечер се одржа во Скопје во организација на Иницијативниот комитет ...

Министерството за економија промовираше 15 мерки за поддршка на малите и средните претпријатија / 08-12-2012

Денеска министерот за економија Ваљон Сараќини на прес конференција ја промовираше новата Програма за мали и средни претпријатија за 2013 година, во која се инкорпорирани три потпрограми, и тоа з ...
Заврши Проектот за унапредување на инвестициите и извозот / 06-12-2012

Државниот секретар во министерството за економија Анче Трифунов, денеска, учествуваше на завршната манифестација на Проектот за унапредување на инвестициите и извозот кој е поддржан од министерст ...
Редовна седница на Комитетот за претприемништво и иновации - Соопштение / 02-11-2012

Во Владата на Република Македонија вчера (четврток, 1 ноември 2012 година) се одржа седница на Комитетот за претприемништво и иновации со која претседаваше претседателот на Владата, г-дин Никола ...
Владата со нови, интензивни мерки за развој на бањскиот туризам / 02-11-2012

Прес- конференција на портпаролот на Владата на Република Македонија, г-дин Александар Ѓорѓиев
Развојот на туризмот има значајна позиција ...
"Дуинг бизнис“: Македонија лидер за водење бизнис во Југоисточна Европа / 23-10-2012

Скопје, 23 октомври 2012 (МИА) - Македонија е рангирана на високата 23. позиција од вкупно 185 земји во најновиот извештај „Дуинг бизнис“ за 2013 година што синоќа го објави Св ...
Предадена во употреба Научноистражувачката текстилна лабораторија на Технолошко-металуршкиот факултет / 13-10-2012

На ден 13.10.2012, Претседателот на Владата на Република Македонија Никола Груевски и Министерот за образование и наука Панче Кралев ја предадоа во употреба текстилната лабораторија на Технолошко ...
Отпочна со работа Академијата за менаџери / 10-10-2012

 
Денес, 10.10.2012 година, Министерот за образование и наука, Панче Кралев присуствуваше и им се обрати на присутните на настанот со кој се одбележа ...
Министерот Сараќини ја отвори Регионалната текстилна конференција / 04-10-2012

Одржлив развој на текстилната индустрија е годинешната тема на дводневната Регионална текстилна конференција која се одржува во просториите на Технолошко-металуршкиот факултет. Министерот за екон ...
http://www.eu-projekti.info/ е новиот интерактивен портал за најнови информации за европските фондови во Хрватска и регионот / 24-09-2012

Овој портал на едно место ги содржи сите релевантни информации за ЕУ фондовите каде на едно место се претставени информациите за за ЕУ фондовите на хрватски јазик, објавените јавни повици, придружн ...

Проект „Патент.мк“ за поттик и заштита на иновациите / 24-09-2012

„Патент.мк“ е нов проект на Министерството за образование и наука, а кој е наменет за стимулирање на заштитата и регистрацијата на патентите, како и поголема промоција на иновациите на истр ...

Отворени се повиците за ФП 7 / 24-09-2012

Европската комисија ги објави најновите, воедно и последни повици во рамки на ФП7 програмата за истражуваче и развој. Висината на буџетот за овие повици е 8,1 милијарда евра . Ова е најголемиот д ...

Глобален извештај за конкурентност - Македонија го задржа нивото на конкурентност од претходната година и во услови на криза / 04-09-2012

Вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски на прес-конференција во Владата истакна дека во извештајот за регионот генерално трендовите не се позитивни. - Црна Гора бележи пад од 12 мес ...

Одржана тркалезна маса за регионалниот проект: „Платформата за развој на претпријатија и иновации“ / 03-09-2012

Во заедничка организација на Владата на Република Македонија, Делегацијата на Европската Унија и Организацијата за Економска Соработка и Развој (ОЕЦД), беа одржани два работни настани, на кои уч ...

Одржана седница на Националниот совет за претприемништво и конкурентност / 04-08-2012


Националниот совет за претприемништво и конкурентност на Република Македонија денеска одржа седница на која беа избрани органите на управување на здружението и беше разгледана анкетата с ...


 
НОВОСТИ И СООПШТЕНИЈА
 
ЈАВЕН ПОВИК за организирање на специјализирани длабински технолошки обуки / 14-11-2017

 

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
МИНИСТЕРСТВО ЗА ЕКОНОМИЈА
 
Врз основа на дел II, област ...
СООПШТЕНИЕ за продолжување на рокот на Јавниот повик за поддршка на патенти / 03-08-2016

СООПШТЕНИЕ
Министерството за економија ги известува заинтересираните физички лица дека рокот за аплицирае на објавениот ...
ЈАВЕН ПОВИК за организирање на специјализирани длабински технолошки обуки / 22-06-2016

  
 
 
РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
МИНИСТЕРСТВО ЗА ЕКОНОМИЈА
 
Врз основа на дел II, област ...
Иницијатива за пронаоѓање добавувачи од државите од Западен Балкан за германски производни компании / 15-04-2016Германската стопанска комора во Македонија, заедно со останатите регионални комори во соседните земји, ...
Објавен Јавен повик за поддршка на брзорастечки фирми Газели преку грант до 615.000,00 денари по работодавач / 12-02-2016

Агенцијата за вработување на Република Македонија, врз основа на Оперативниот план за програми и мерки ...
Нови можности за финансирање на иновативни компании преку Европскиот инвестициски фонд (ЕИФ) и групацијата „ПроКредит“ / 09-02-2016

повеќе

повеќе новости и соопштенија  
 

Министерство за економија на Република Македонија

КОНКУРЕНТНОСТ.МК – Централен веб портал за информирање на деловната заедница за можностите за поддршка на конкурентноста
 

Веб порталот е изработен со поддршка на Проектот на УСАИД за унапредување на инвестирањето и извозот
Информациите објавени на оваа веб страна не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на Соединетите Американски Држави за меѓународен развој или на Владата на САД.